Къщата "Диксън"

Къщата Диксън е създадена от дизайнерско студио "Elliott Designgroup Stapleton". Клиентът поискал вила за през уикенда, на място което да действа релаксиращо сред природата. Парцелът е граничещ с голф игрище. Сградата се разполага върху повърхност от 5000кв.м и е ориентирана на север. Южната част е адаптирана за хълм, който извездъж пада ниско долу. Основните спални помещения, сервизни помещения и стаи за гости са разположени така да предоставят красива гледка към хълмовете. В централната част на сградата е ситуиран хол, и място за забавление. Създаден е така наречения социален център на клентът. Къщата на пръв поглед изглежда много ясна и с просто оформление, което изобщо не е така.

Резиденция "Capitan Hill" - Москва, Русия

Дизайнът е дело на Заха Хадид и Патрик Шумахер, предназначението е ЧАСТНА ВИЛА. Проектът се намира на северния склон на хълм в Русия, където естествената растителност, като бор и брез растат до 20метра височина. Вилата се издига на 22 метра над земята, за да се възползват от гледката над горските масиви. Формата на вилата идва от естественият заобикалящ релеф, като формата е организирана на 4 нива. Най-ниското ниво, сутеренът се предвижда като пространство за отдих, включени: дневна, масаж и фитнес зони, както и сауна и турска баня. Едно ниво нагоре се разполагат: дневна, трапезария, кухня, развлечения, закрит басейн и паркоместа. Двата основни компонента от сградата са съсредоточени на по три крака. Тези бетонни колони създават силен диалог между двете нива. Пространството между "краката" се използва за вертикално движение в къЩата, където са разположени прозрачен стъклен асансьор и стълбище. Главния вход на къщата е разположен на първия етаж. Общата концепция на дизайна на вилата е стратегия, която разширява външния релеф в интериора на сградата.

Съвременен дворец - Хидрабад, Индия

"Adhra Pradesh" скоро обявиха финализирането на уникален проект с дългото име "LEED GOld Certified Hotel Park Hotel" в Хидрабад, Индия. Това е уникален комплекс, наричан още модерен индийски дворец. Този нов хотел е проектиран от "Skidmore, Owings" и " Merill studio (SOM)". Те комбинират ултра модерни елементи с традиционни за индийската архитектура елементи. Впечатляващо за фасадата е, че тя е направена от перфорирана метална конструкция служеща за защита и стъкло. Архитектите вземат предвид местните условия: дневна светлина, ориентация и климат. Целта е да се увеличи максимално стойността на естествената слънчева светлина и защита на сградата от претопляне. Вътрешният атриум е разположен голям басейн, около който гостите могат да посетят редица ресторанти, барове, магазини и др. Всички стаи са с изглед към езерата и околността. Архитектите си сътрудничат да намерят най-добрият начин да се намали потреблението на енергия, който е намален с 20%. Хотелът е на първо място в Индия за получаване на сертификат "LEED Gold" .

Къща с остъклена фасада - Белгия

Тази модерна градска къща е проектирана от Басам ел Окийли и Карл Ментен в Белгия. Архитектите са свършили отлична работа, чрез създаване на прозрачна сграда пъзел с красива фасада, направена от стъкло. Зад стъклената фасада може да се видят издигащи се стени и первази под различни ъгли, докато се осветява от естествената светлина проникваща през прозрачната фасада. Тази идея може да се обясни като абстрактна картина от разбито стъкло. Що се отнася до личното пространство на собствениците, не може да се каже, че са изцяло предпазени, но живота в къщата предлага и лично пространство. Цялостната визия на екстериора, както и интериора доказва, че архитектите са се опитали да създадат необичайна идея и са успели.

Къща до черешата - Токио, Япония

Японското студио "a.l.x" е разработило къща наречена "Черешовия цвят" намираща се на ъглов парцел в Токио, Япония. Името произлиза от двете намиращи се в близост черешови дръвчета, но и заради формата на самата сграда. Къщата прилича на дърво растящо нагоре и се разширява във височина, приличащо на дървесна корона. Прозорците се намират най-вече на по високите етажи, като прозореца на първия етаж е най-малък. Широкият прозорец от пода до тавана предлага на собствениците уникална гледка към отсрешните дръвчета. Къщата е опростен модел на черешово дърво състояща се от няколко обемни форми монтирани заедно. В резултат се получава прекрасен дизайн, който предлага различна гледна точка на всяка фасада. С този проект японските архитекти показват как най-рационално да се използва ъглов парцел. Преобладаващият цвят е бялото, което не нарушава по никакъв начин пространстото, а напротив оставя у нас впечатление за простор въпреки общата квадратура на сградата от 85кв.м

Център за социални услуги - Севиля, Испания

Центърър за социални услуги е проектиран от архитект Антонио Бланко Монтеро и се намира в испанския град Севиля. Проектът се основава на идеята, че пространството може да лекува. Този център за социални услуги трябва да стане място, където въпросите и отговорите намират решения. Сградата разполага с широка гама от различни функции, като се започне от административни части за психологическо консултиране. Уникален е вътрешният атриум - сърцето на градата, заемащо два етажа. Гамата от използваните материали, е много интересно и добре подбрана. Архитектите са използвали материали, като дърво, бетон, камък и стъкло. Външната фасада хваща окото на пръв поглед, тя акцентира върху хоризонталната линия на сградата, докато интериорните елементи се характеризират с вертикална линия.

Аквариум - Сан Себастиан

Аквариума в Сан Себастиан е разположен на върха на планината Ургли, в популярния район наречен залива Ла Конча. Старата съществуваща сграда не е подходяща за аквариум, затова се взема решение да се свържат няколко сгради в един общ аквариум. Сградите са навързани една след друга и докато в едната има изложба, то в другата е същниският аквариум. Идеята е да се възползват от периферните компоненти, за да се оптимизира вътрешното пространство. В комплексът се помещава ресторат, който се явява и негов център. Тези отделни сгради се разполагат на една тераса, която е свързана с площада, където хората обичат да почиват. Използвани са по консервативни материали. Преобладаващия цвят на интериора е бял, някои елементи са изработени от дърво, но повечето са стъклени.

Моден център - Берлин, Германия

"HFF Architects" са създали нов център за мода в Берлин, Германия. В началото на 2007 година спечели състезанието за проект и през пролетта този моден център отвори врати. Тази изключителна концентрация от най-добрите магазини, търговски марки в един моден център се допълва от местата за обществено ползване, концертна зала, ресторанти и стаи с шезлонги. Концепцията на сградата е вдъхновена от друг моден център в Берлин, разположен в непосредствена близост до този център. Проектът е уникален, не толкова със своите форми и детайли, колкото с единственото по рода си строителство. Целия скелет е перфориран с водопровод, който служи за отопление и охлаждане. Потреблението на енергия е намалено с невероятните 40%

Къща приличаща на стълба - Япония

Японски архитекти от "М Дизайн" наскоро завъшиха проект на уникална къща, служеща за пребиваване на семейство. Къщата е необичайна поради покрива и, който има формата на стълбище. Човек може да получи достъп до горната част на къщата и от градината. Има отвори между всяка двойка стъпала, които предоставят достатъчно естествена светлина. Собствениците на тази уникална сграда са млада двойка с деца-близнаци. Парцелът се намира точно на бреговата линия. През зимата, вятърът е студен и силен и няма много слънчева светлина, докато през летния период, когато е много горещо сградата е изложена на пряка слънчева светлина. Цялата стълба е направена от гранитогрес, който е лесен за поддръжка. В окончателен вид магията на тази къща излиза наяве в нощта, когато с епогледна от вън навътре, се вижда вътре чрез перфорация на стълбите, но това не оказава вличние върху личниа живот на собствениците. През деня от друга страна има прекрасна гледка от вътре навън и всичко се вижда.

Опера в Рабат, Мароко

Заха Хадид е жена архитект от студио "Pirtzker" Тя подписа догвора за проектирането на Опера в Рабат, Мароко. Сградата трябва да се превърне не само във важен паметник за града, но и за цялата страна. Трябва да представлява динамичнен и иновативен дизайн, да е оригинално измислена и да е в близост с инфраструктората. Проекта трябва да се разгъне на площ от 27 000кв.м Трябва да побира 2050 посетителя в голямата си зала и 520 в малката. Външния амфитеатър е с капацитет от 7000 души. Планираните разходи по този проект са около 100 милиона лири, или 160 милона евро. Големият театър ще бъде разположен в длина наречена Бургрег. Тази област ще бъде вкарана в регулация до 2014година, нови жилища,магазини и ресторати ще бъдат изградени. Мястото трябва да се превърне в едно от най-атрактивните места в Мароко.

Търсене в блога